Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Податок на нерухомість: нововведення в 2015 році

10 Січня 2015
Податок на нерухомість: нововведення в 2015 році, фото [1]

Вже відомо, що в Україні з 2014 р почав діяти новий податок – податок на нерухомість. Однак в 2015 р податок на нерухоме майно зазнав істотних змін. Тому знайомство з ним доведеться починати з самого початку.

Коло платників податків розширено

Тепер платниками податку на нерухомість є власники житлової та нежитлової (комерційної) нерухомості (раніше під податок підпадали тільки квартири і житлові будинки). Власники земельних ділянок раніше можуть не турбуватися – їх податок не стосується.

Об’єктом оподаткування є: квартира, будинок будь-якого типу (житловий, садовий, дачний та ін.), Будь-яка комерційна нерухомість (крім малих архітектурних форм, промислових будівель, об’єктів сільгоспвиробників).

Для фізичних осіб встановлено граничне значення загальної площі:

Тобто, наприклад, власник квартири загальною площею 50 кв.м або будинку загальною площею 100 кв.м. податок не платить. Для платників юридичних осіб обмеження по площі квартир і будинків відсутні.

Податок на нерухомість: нововведення в 2015 році, фото [3]

Нова ставка податку

За кожен квадратний метр загальної площі об’єкта стягується податок у розмірі 1-2% від мінімальної заробітної плати (зараз це 1218 грн, а з 1 грудня 2015 року – 1378 грн). Тобто максимальна ставка податку на нерухомість на сьогодні становить 24 грн. 36 коп. За органами місцевого самоврядування залишається право збільшувати граничну значення площі нерухомості, з якою стягується податок, а також встановлювати відсоток ставки (до 2%).

Приклади розрахунку суми щорічного податку для фізосіб при ставці 1%:

Власник квартири загальною площею 65 кв.м. буде платити податок за 5 кв.м. (65 кв.м. – 60 кв.м. = 5 кв.м.), сума податку: 5 кв.м. х 24,36 грн. / кв.м. = 121,8 грн.

Власник будинку загальною площею 220 кв.м. буде платити податок за 100 кв.м. (220 кв.м. – 120 кв.м. = 100 кв.м.), сума податку: 100 кв.м. х 24,36 грн. / кв.м. = 2436 грн.

Власник квартири загальною площею 50 кв.м або будинку загальною площею 100 кв.м. податок не платить.

Порядок сплати податку на нерухомість

Отримавши податкове повідомлення, фізичні особи зобов’язані здійснити оплату протягом 60 днів. У разі несвоєчасної сплати на майно накладається податкову заставу. А це означає, що власник не зможе її продати, подарувати, обміняти тощо.

Юридичні особи зобов’язані обчислити суму самостійно податку, розбити її по звітним кварталах, а потім кожен квартал подавати декларацію до податкової інспекції за місцем знаходження об’єкта нерухомості.

Задати питання

Подивитися інші статті