Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Які документи підтверджують право власності на нерухомість?

11 Лютого 2020
Які документи підтверджують право власності на нерухомість?, фото [1]

Будь-які операції з нерухомістю починаються зі з’ясування наявності права власності у особи, що пропонує дану нерухомість. Тому перед покупкою житла потрібно впевнитись в наявності всіх необхідних документів, які підтверджують право власності на об’єкт нерухомості.

Існує багато видів правовстановлюючих документів, які залежать від майна і способів його придбання. В основному це різні договори і свідоцтва, а в окремих випадках правовстановлюючим документом може стати рішення суду.

Перший документ який вам, як покупцю, потрібно перевірити — це документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно продавця. Таким документом є Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Варто врахувати, що раніше, в якості правовстановлюючого документа видавалося свідоцтво про право власності на нерухоме майно, але з 2016 року в Україні діють нові законодавчі норми оформлення прав на нерухомість, згідно з якими реєстрація проводиться виключно в електронній формі. Паперові свідоцтва більше не видаються. Замість цього власник отримує витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно, який є правовстановлюючим документом.

Також, правовстановлюючим документом може бути свідоцтво:

Право на нерухоме майно засвідчують договори:

Також до правовстановлюючих документів можна віднести біржовий договір, рішення суду, яке набрало законної сили, та державний акт на земельну ділянку.

Виникає право власності на нерухомість в момент реєстрації. Іншими словами укладення договору купівлі-продажу не означає, що покупець уже є власником житла. Необхідно зареєструвати угоду у нотаріуса або державного реєстратора майнових прав. Він, в результаті, видає Витяг з реєстру з мокрою печаткою, який виступає правовстановлюючим документом, що підтверджує право власності на нерухомість.

З дня такої реєстрації ви є повноправним власником придбаної нерухомості.

Задати питання

Подивитися інші статті