Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Чи потрібен дозвіл на скління балкона або лоджії?

19 Серпня 2015
Чи потрібен дозвіл на скління балкона або лоджії?, фото [1]

В нас часто цікавляться: чи можна склити балкон або лоджію в багатоквартирному будинку без оформлення на це дозвільної документації і подальшого переоформлення правовстановлюючих документів на квартиру?

З’ясовуючи всі деталі питання нерідко виявляється, що грромадяни по-різному уявляють собі, що входить в засклення: хтось має на увазі просто установку віконного блоку, а хтось ще й збільшення площі лоджії або балкона за рахунок розширення. Які ж все таки будівельні дії щодо лоджій і балконів не вимагають дозволу відповідно до законодавства України?

В Україні питання засклення балконів і лоджій регулюється такими нормативно-правовими актами:

– ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення»; 
– ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт»; 
– Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації нерухомого майна від 10 липня 2001 р N 582/5773 з останніми змінами від 08.01.2013 р.

Згідно з державними будівельними нормами, лоджією є засклене або відкрите приміщення для літнього відпочинку, споруда, заглиблена з трьох сторін. Отже, згідно ДБН скління лоджій дозволено.

У нових будинках, збудованих з 2006 року, дозволяється скління лоджій з деякими обмеженнями на увазі пожежної безпеки. Згідно ДБН В.2.2-15-2005 дозволено скління приміщень при кухнях і житлових кімнатах за забезпеченні встановленої норми повітря і денного світла в основному приміщенні. Заборонено скління лоджій, балконів, які служать зовнішніми повітряними зонами при незадимлюваних сходових клітках типу Н1. Також в документі зазначається, що огорожа балконів і лоджій в будинках висотою в 3 поверхи і більше повинно бути виконано з негорючих матеріалів.

Чи потрібен дозвіл на скління балкона або лоджії?, фото [3]

Відповідно до ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт» при проектуванні реконструкції будинку можлива зміна зовнішнього вигляду фасаду шляхом скління всіх лоджій. В ДБН В.3.2-2-2009 зазначено, що при проектуванні капітального ремонту або реконструкції окремих квартир заборонено скління лоджій і балконів, а також облаштування нових або розширення існуючих «літніх» приміщень. Насправді ж забороняється вносити скління будинку в сам проект, тому як у проекті такі роботи просто не враховуються. Таким чином, у реконструйованих будинках і квартирах заборони на проведення робіт по склінню балконів і лоджій немає.

Згідно з Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації, скління лоджій і балконів у багатоповерхівках не рахується самовільним будівництвом. Отже, на такі роботи не треба отримувати дозвільні документи та потім вводити приміщення в експлуатацію. Винятком вважаються будинки, які занесені до Державного реєстру пам’яток України.

Заборон, щодо скління балконів і лоджій в Україні немає, якщо тільки будинки не відносяться до пам’ятників архітектури. Але якщо ж ви збільшуєте або зменшуєте площа балкона або лоджії, то в такій ситуації оформлення необхідних документів не уникнути.

Так слід враховувати, що в кожному місті можуть бути свої особливі вимоги до зовнішнього вигляду будівель, які має право приймати місцева влада. При недотриманні правил, місцеві органи влади можуть штрафувати порушників.

Задати питання

Подивитися інші статті