Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Купівля квартири: як перевірити нерухомість на наявність заборгованості?

18 Березня 2019
Купівля квартири: як перевірити нерухомість на наявність заборгованості?, фото [1]

Купівля квартири – радісна подія для кожного покупця. Але навіть воно може завдати неприємностей, якщо ви зіткнулися з шахраями, які замість нерухомості хочуть продати вам власні борги. Перевірити, чи є на житло обтяження можна разом з нотаріусом або навіть самостійно.

Що таке обтяження нерухомості?

Обтяженням називають заборону на розпорядження або використання нерухомого майна, описаний п.5 ст.2 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Такі обмеження можуть накладатися:

Порядок покупки квартири у забудовника або власника передбачає надання різної документації з боку як покупця, так і продавця для підтвердження законності операції, що проводиться. Але для її завершення необхідно переконатися у відсутності заборгованості на об’єкті угоди. Обтяження нерухомості повинен перевірити юрист при підписанні документів про передачу майнових прав. Отримати потрібну інформацію можна через електронну систему з:

  1. Державного реєстру речових прав на нерухомість.
  2. Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.
  3. Держреєстру іпотек.
  4. Єдиного реєстру боржників.

При відсутності в держреєстрі інформації про обтяження квартири або будинку документ про відчуження можна реєструвати.

Процедура реєстрації договору відчуження нерухомого майна передбачає надання нотаріусом покупцеві виписок з державного реєстру.

Як самостійно перевірити нерухомість на заборгованості?

Перед придбанням нерухомого майна покупець може сам перевірити наявність обтяження на відчужуваному житло. Інформація з державного реєстру боржників абсолютно безкоштовна і знаходиться у відкритому доступі.

Щоб знайти інформацію в реєстрі, потрібно заповнити електронну форму, вписавши у відповідні графи дані власника нерухомого майна, а потім клікнути на кнопку «шукати».
Якщо у покупця немає всіх необхідних для заповнення форми відомостей про власника нерухомості, що продається, можна обмежитися його ім’ям і прізвищем. У такому випадку система надасть інформацію про всі боржниках з таким же ім’ям і прізвищем, а шукати серед списку обтяжень власника квартири, що купується доведеться самостійно.

Власники майнових прав та покупці повинні розуміти, що причиною внесення в список боржників і заборони на розпорядження нерухомим майном може стати навіть незначний проступок. Уповноважені державні органи можуть зафіксувати людини, як боржника через:

Якщо на власника квартири «висить» неоплачена заборгованість, він не зможе розпоряджатися майном на свій розсуд до виплати грошового стягнення. Після сплати штрафу в реєстр вноситься відповідне виправлення, а житло звільняється від обтяження.

Єдиний реєстр в режимі реального часу відображає інформацію про невиконані зобов’язання боржників. Його дані знаходяться у вільному доступі і боржників можна перевірити через офіційний сайт Міністерства юстиції України.

Щоб покупка квартири пройшла без проблем, довірте аудит документів компанії «Нове БТІ», яка допоможе в подоланні будь-яких перешкод на шляху до придбання нерухомого майна.

Задати питання

Подивитися інші статті