Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Розділ і виділ частини нерухомого майна

21 Липня 2015
Розділ і виділ частини нерухомого майна, фото [1]

Нерухомість є специфічним об’єктом в цивільно-правовому обороті. Досить часто будинок, квартира або наприклад офіс можуть перебувати у власності кількох осіб.

При цьому в правовстановлюючих документах може бути зазначено, що конкретне приміщення або будівля, яке становить певну частину від цілого об’єкта (цілі об’єкт приймається за “одиницю”) перебувати у власності однієї з співвласників. Наприклад, це може бути нежитлове приміщення – офіс, площею 70 кв.м., що є 1/20 частиною будівлі.

Спільне володіння нерухомістю накладає певні обмеження на кожного співвласника. Основні з них такі:

Так, на практиці виникали випадки, коли один із співвласників навмисне «блокував» продаж, оскаржив договір купівлі-продажу в судовому порядку з метою викупити частину майна за заниженою ціною.

Частина цілого об’єкта не може бути предметом застави. Тому не можна отримати кредит у банку, будучи власності частини.

Розділ і виділ частини нерухомого майна, фото [3]

Реконструкція за згодою співвласників. Для того, щоб зробити реконструкцію своєї частки із збільшенням або зменшенням її площі по-перше знадобитися згода решти співвласників, по-друге, доведеться робити перерахунок часткою, тому при збільшенні або зменшенні площі вашої частини теж саме відбувається з усім об’єктом. І щоб при додаванні всіх частин в результаті виходила одиниця необхідно заново визначати частки і кожному з співвласників отримувати нові правовстановлюючі документи.

Вирішення проблем, пов’язаних з режимом спільної власності

Позбутися від всіх перерахованих вище обмежень можна шляхом проведення процедури розділу об’єкта або виділу своєї частини з спільної сумісної власності. Тобто, необхідно виділити свою частину в одиницю (при наявності такої можливості).

Способи реалізації поділу (виділу частини) об’єкта нерухомого майна на практиці:

Укладення договору між співвласниками. Мирний, швидкий і найбільш ефективний спосіб, можливий при невеликій кількості співвласників у випадку, якщо вони не проти розділу об’єкта або виділу його частини. При великому числі співвласників ймовірність укладання такого договору дуже низька, навіть якщо ніхто з них не проти.

У судовому порядку. Всі спірні питання по розділу (виділу) звичайно ж можна вирішити в суді. також у суді можна оскаржити відмову від укладення договору між співвласниками, або якщо відсутня можливість «зібрати» всіх співвласників.

Задати питання

Подивитися інші статті