Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Самобуд: штрафи, законодавство і чи можуть відмовити в узаконення?

15 Липня 2018
Самобуд: штрафи, законодавство і чи можуть відмовити в узаконення?, фото [1]

Тема легалізації самобудів турбує багатьох жителів України. Вона актуальна протягом багатьох років, але до цих пір дана процедура залишається незрозумілою. У 2017 році в законодавчу базу були внесені нові зміни, які головним чином торкнулися порядку нарахування штрафів за незаконне будівництво. У цій статті ми спробуємо розібрати, чи можна узаконити самовільне будівництво , чи є ймовірність отримати відмову і якими штрафними санкціями це загрожує.

Що розуміють під самобудом?

Самобудом називають будинку, інші житлові та нежитлові об’єкти нерухомості, зведені на земельній ділянці з порушенням містобудівних правил і нормативів. У цю ж категорію потрапляють споруди, побудовані на територіях, непридатних для цієї мети, і не мають спеціального дозволу.

Згідно з відомостями БТІ, на сьогоднішній день тільки в столиці є кілька десятків споруд, будівництво яких велося незаконно. По всій Україні їх близько півмільйона, включаючи індивідуальні житлові будинки.

Самобуд: штрафи, законодавство і чи можуть відмовити в узаконення?, фото [3]

Штрафи за зведення незаконних споруд

Згідно з новими поправками в законі, штраф в першу чергу можуть отримати власники самобудів, які:

Ці ж поправки до закону змінили категорії складності самобудів, від яких залежить і величина штрафу:

Якщо об’єкт CC-1 знаходиться на початкових етапах будівництва, то розмір штрафних санкцій складає 18 тисяч гривень, якщо він вже будується на земельній ділянці, то понад 57 тисяч гривень.

Якщо власник відмовиться узаконити майно, взяти дозвіл на зведення реконструкцій або погасити штраф, то споруди будуть знесені. При цьому власник повинен буде взяти всі витрати на себе.

Ці заходи були прийняті не тільки для того, щоб змусити власників з повагою ставитися до законів України. Вони також дають їм можливість швидше узаконити самобуд і знизити свої витрати, враховуючи, що дана процедура обходиться в 5-10 разів дешевше.

Крім того, новий порядок легалізації дозволяє узаконити незаконно зведену споруду в умовах повної прозорості.

Порядок легалізації самовільного будівництва

Для того щоб узаконити незаконно побудовану власність, заявник повинен виконати наступні дії:

При цьому потрібно заздалегідь визначити, до якої категорії відноситься незаконне будова, яке ви плануєте узаконити. Від цього порядок отримання дозволу може змінюватися. Виділяють 3 категорії незаконно побудованих об’єктів нерухомості:

Заява на узаконення самовільного будівництва повинен подавати власник власності. Тільки так може початися процедура реєстрації права власності.

Проводити експертизу самовільного самобуду повинен спеціально підготовлений інженер. Тільки у нього є право судити про те, чи були допущені порушення при зведенні будівлі. При цьому ДАБК також має право анулювати декларацію інженера про придатність самобуду до експлуатації.

Чи можна отримати відмову при легалізації самобуду?

До сих пір немає якогось конкретного документа, що регламентує процедуру заповнення декларації, складання звіту про технічне обстеження об’єкта нерухомості і його готовності до експлуатації. Саме цим найчастіше пояснюють відмову в легалізації споруди на земельній ділянці.

Друга причина відмови – відсутність нотаріально завіреної копії технічного паспорта на незаконну споруду. Нотаріуси просто напросто не завіряється такі документи.

БТІ можуть відмовити в отриманні дозволу на реєстрацію та експлуатацію незаконно побудованого будинку просто через те, що декларація заповнена неправильно. Хоча правил щодо її заповнення як таких немає.

Якщо вірити новим поправкам закону, інспектор не має права відмовити в легалізації самобуду. Однак чи буде це відповідати дійсності, покаже практика.

Задати питання

Подивитися інші статті