Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Оформлення нерухомості: поради з практики

7 Липня 2015
Оформлення нерухомості: поради з практики, фото [1]

Нерухомість – це не тільки дах над головою, але ще й привід для занепокоєння. Незалежно від того, чи є ви власником нерухомості, купуєте або продаєте будинок, квартиру або офіс слід приділяти багато уваги цьому питанню. І все через те, що на кону стоять чималі гроші, на які готові зазіхнути шахраї.

Який би прозорою угода з нерухомістю не здавалася, оцінювати ризики потрібно завжди. І навіть якщо ви не купуєте і не продаєте нерухомість, то все одно піддаєте себе потенційної небезпеки. Нижче наведено кілька порад з нашої практики, пов’язаних з володінням, відчуженням і покупкою нерухомого майна, які допоможуть вам уникнути неприємних ситуацій.

Для покупців

Перевірка юридичної історії об’єкта обов’язкове

Через недостатню перевірки «юридичної чистоти» об’єкта будь-яка угода може бути визнана недійсною, про що покупець як правило навіть не здогадується. Це тягне за собою розірвання договору та повернення прав на об’єкт нерухомості колишньому власнику. При цьому в більшості випадків гроші поверненню не підлягають.

Багато покладають надії на ріелтора і думають, що він повинен нести за це відповідальність. Але це не так. Найчастіше рієлтор перевіряє лише документи, які необхідні для угоди і не несе відповідальність за «юридичну чистоту» об’єкта.

Таким чином, відповідальність за ризики, пов’язані з «юридичної історією» об’єкта, лягає виключно на покупця, а провести її можуть тільки компетентні фахівці.

Титульне страхування

Титульне страхування – для тих хто вже придбав нерухомість. Договір титульного страхування слід укладати зі страховою компанією відразу після завершення угоди в нотаріуса. У відповідності з договором титульного страхування компанія відшкодовує збитки у разі втрати статусу (титулу) власника об’єкта нерухомого майна.

Має сенс укладати такий договір страхування на термін три роки після покупки нерухомості, так як в більшості випадків позови про визнання недійсним договору купівлі-продажу виникають, як правило, протягом перших трьох років після укладення договору купівлі-продажу.

Уявний договір дарування

У надії заощадити на податках часто замість договору купівлі-продажу укладається договір дарування – при укладенні договору дарування нерухомості держмито не стягується (а це ж цілий 1% від вартості майна). Потім «покупець» просто передає обумовлену суму дарувальнику, що звичайно ж ніде в договорі не фіксується. Визнати недійсним договір дарування простіше, ніж договір купівлі-продажу. У підсумку при розірванні договору дарування довести факт передачі грошей і повернути їх практично неможливо.

Оформлення нерухомості: поради з практики, фото [3]

Для продавців

Доступ до оригіналів документів на нерухомість повинен бути строго обмежений і можливий тільки під вашим контролем. Правовстановлюючі документи, технічний паспорт на квартиру  не повинні копіюватися і передаватися кому-небудь.

Оригінали документів краще пред’являти вже безпосередньо на угоді. Передаючи копії правовстановлюючих документів потенційному покупцеві, краще «замазати» дані, що ідентифікують об’єкт нерухомості.

Для власників

Як власник об’єкта нерухомості, Ви піддаєте себе ризику, навіть якщо не купуєте і не продаєте нерухомість. Уберегти себе від протиправних дій можна наступними способами.

Контроль реєстр прав власності

Періодично контролюйте Реєстр прав власності на нерухоме майно на предмет реєстрації права власності за вами. Для цього не обов’язково кожного разу звертатися в реєстраційну службу. Зараз доступ до реєстру прав власності мають приватні нотаріуси, через яких можна здійснювати такі перевірки.

Обтяження об’єкта нерухомості

Додаткове обтяження об’єкта нерухомості технічно ускладнює будь-які маніпуляції з ним. Навряд чи зловмисники візьмуться за «захоплення» об’єкта, під заставу якої видана сума кредиту, порівнянна з його вартістю. Це ускладнює захоплення об’єкта і робить його економічно невигідним.

І не обов’язково брати кредит під заставу об’єкта. Щоб убезпечити себе можна, наприклад, оформити право власності повністю або частково на малолітніх дітей, або просто приписати їх у квартирі.

Висновки

Попередження, а також виявлення шахрайських дій по переоформленню права власності на об’єкт нерухомості на ранньому етапі дозволяють ефективніше реагувати на дії зловмисників. Тому будьте пильні, і завжди звертайтеся за допомогою до компетентних фахівців.

Задати питання

Подивитися інші статті