Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Як викупити земельну ділянку, що знаходиться в оренді?

23 Листопада 2020
Як викупити земельну ділянку, що знаходиться в оренді?, фото [1]

Земля – унікальний ресурс, яка є відмінною основою для реалізації різних цілей – бізнесу, облаштування особистого підсобного господарства. Так що викуп земельної ділянки є досить актуальним питанням як для фізичних осіб, так і підприємців.

Навіщо викуповувати ділянку у власність?

Відповідь на це питання дуже простий, ставши повноправним власником землі ви зможете розпоряджатися їй в повній мірі. Крім того, в наш нестабільний час, коли закони постійно змінюються, дуже важливо бути документально захищеним. Саме це і забезпечить покупка і приватизація земельних ділянкою. Адже договір оренди на землю рано чи пізно закінчується і хто знає чи захоче орендодавець здавати ділянку знову або ж побажає змінити вартість.

Володіння ж ділянкою вбереже вас від подібних непередбачених ситуацій. Ви зможете розпоряджатися землею за власним бажанням, наприклад, давати в оренду, продати або подарувати. Також власники земельних ділянок мають право самостійно розпоряджатися вирощеною на них продукцією, використовувати для розміщення підприємства і т.д.

При цьому треба враховувати, що крім прав, землевласники мають ще й ряд обов’язків. До них відноситься сплата земельного податку, також власник земельної ділянки повинен використовувати згідно з його цільовим призначенням і не обмежувати права сусідів.

Особливості перекладу землі з оренди у власність

Варто зазначити що саме орендар має першочергове право на придбання орендованої землі, в разі добровільного продажу цієї ділянки власником. При цьому вартість землі буде ринковою, а якщо ділянка виставлявся на аукціоні, то орендар зобов’язаний запропонувати ціну аналогічну максимальної вартості, запропонованої іншими учасниками торгів.

Викупити можна не тільки землю, що знаходиться в розпорядженні приватних осіб, а й державні та комунальні об’єкти, згідно із Земельним кодексом України. Також законодавець не обмежує і розміри ділянки, але цим правом поки можна скористатися тільки в наступних випадках:

До речі кажучи, при налічдаторіі на ділянці житлового будинку орендарі мають право викупити землю за пільговою ціною, тобто заплативши не всю вартість, а лише певний відсоток. Так що, спочатку побудувати будинок, а потім викупити ділянку буде набагато вигідніше, ніж відразу почати з покупки землі. Цей відсоток для різних населених пунктів відрізняється. Справа в тому що за новим законодавством оцінкою землі займаються органи місцевого самоврядування. Так що більш детально дізнатися вартість вийде або звернувшись в місцеву адміністрацію або замовивши консультацію у юристів.

Після того, як орендар стане власником наділу, договір про оренду втратить свою силу, тому що згідно із законодавством України поєднання в одній особі власника і орендаря неможливо, це служить підставою для автоматичного припинення договору про оренду землі.

Варто сказати що не всі орендовані ділянки можна викупити, наприклад, може бути накладена заборона на передачу конкретної землі в приватну власність.

Які документи знадобляться?

Зараз же ми розглянемо як здійснюється порядок передачі ділянки з оренди у володіння і що знадобиться для отримання права власності на землю.

Громадяни, а також юридичні особи, зацікавлені в покупці державної землі в першу чергу повинні подати клопотання до відповідного органу виконавчої влади, до останніх відносяться сільський / селищний / міська рада або ж державний орган приватизації.

Для викупу земельної ділянки буде потрібно підготувати ряд документів. Покупець, якщо це фіз особа має надати:

Юридичні особи повинні надати наступні довідки:

Також знадобляться графічні документи, де вказано місце розташування землі, технічна документація щодо встановлення меж та дозвіл на виготовлення документа по землеустрою наділу.

Отже, щоб вступити в право власності землею, яка вже знаходиться в вашому користуванні, необхідно подати пакет документів і заява в місцеву адміністрацію. Далі комісія виносить своє рішення протягом 30 днів. У разі позитивного результат ви оформляєте угоду, після якої ви отримаєте на руки свідоцтво про право власності, а також виписку про державну реєстрацію в реєстрі нерухомості.

Слід зазначити що тільки витяг з державного реєстру є єдиним правовстановлюючим документом. Таким чином якщо у попереднього власника немає такого документа, то угода буде вважатися недійсною. Компанія “Нове БТІ” надасть детальну консультацію з будь-якого питання. У тому числі наші фахівці займаються присвоєнням кадастрового номера і надають інші юридичні послуги.

Купівля землі – вигідна інвестиція, адже як казав знаменитий письменник Марк Твен: “Земля – це єдиний продукт, який більше не виробляється”. А ми обов’язково допоможемо вам здійснити всі угоди вигідно і прозоро!

Задати питання