Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Покупка квартири: як не стати жертвою шахраїв?

18 Серпня 2018
Покупка квартири: як не стати жертвою шахраїв?, фото [1]

Ринок нерухомості вже дуже давно облюбували різного роду шахраї. Юридично підковані, вони з кожним роком знаходять все нові, більш заплутані і тонкі способи обману. Найбільш уразливими для маніпуляцій є молоді сім’ї, які засліплені щастям придбання власного житла.

Кількість жертв аферистів невблаганно зростає. При цьому число виграних судових процесів обдуреною стороною залишає бажати кращого. Що стосується засуджених за статтею 190 КК України (шахрайство), їх ще менше. Настільки сумна статистика змушує простих громадян все більше точити кігті: знайомиться з юриспруденцією, звертатися за допомогою до фахівців, читати статті по тематиці захисту від шахрайства. Про це і піде мова далі.

Фальшиві документи на квартиру

Сучасні технології підробки документів дозволяють шахраям створити такі папери, достовірність яких не завжди може довести навіть фахівець. Як правило, більшість зловмисників підробляють паспорт власника житла, а ось правовстановлюючі папери використовують справжні. Це означає, що фактично у нерухомості з’являється новий господар, адже підробити паспорт куди легше, ніж папери на квартиру. Як же це здійснюється?

Найчастіше, махінатори беруть в оренду приміщення, або підшукують не самих благополучних власників, і обманним шляхом забирають оригінали правовстановлюючих паперів. Далі створюють підроблений паспорт і все готово до операції. Ціна на дані об’єкти значно занижена, для швидкої реалізації. Навколо продажу приміщення штучно створюється ажіотаж, потенційного покупця кваплять, аргументуючи це тим, що вже є ряд бажаючих, готових купити житло в цей же момент, за готівку, ще й з переплатою. Що ж робити?

Якщо є навіть найменша підозра, що вас обманюють, не варто себе заспокоювати, називаючи параноїком, краще перестрахуйтеся:

Найчастіше, зловмисники обмежуються тільки підробкою паспорта, і коли покупець починає вимагати щось ще, або ставити багато питань, вони дуже швидко здають назад (в більшості випадків під прикриттям вербальної агресії, наприклад, образ та звинувачень).

Важливо: якщо продавець підтвердив свою особу додатковими документами, договір оформлений якісно, але все одно є сумніви – чи варто відмовитися від угоди. Дуже часто інтуїція допомагає уникнути великих неприємностей.

Продаж без виписки співвласників

Дуже часто, купивши житло, нового власника ставлять перед фактом, що в будинку є прописані люди. В основному таке відбувається, якщо співмешканець служить в армії, виїхав на навчання або взятий під арешт. Але аферисти використовують цей момент по-своєму. Суть в тому, що прописані люди навіть після продажу нерухомості мають право там проживати. Це сильно ускладнює життя новоспеченому власникові, аж до анулювання угоди купівлі-продажу.

Також нерідко буває, що право власності лежить відразу на декількох суб’єктах, а продати вирішив тільки один, ще й не проінформувавши інших. Дуже часто такі конфлікти виникають на тлі міжособистісних проблем подружніх пар. Подібні ситуації дуже складні, адже навіть знайти рішення в суді часто не представляється можливим. Згідно із законодавством, покупець повинен отримати свої гроші назад, але:

  1. 1. Якщо ви вирішили заощадити на податку, і на паперах знизили ціну покупки, продавець зобов’язується повернути лише зазначену в документі суму (усна угода не береться до уваги).
  2. 2. Продавець може сказати, що деньг у нього немає, в зв’язку з чим, його зобов’язують щомісяця виплачувати певну суму (не більше 30% від офіційної ЗП). Це означає, що своїх кровних ви не побачите дуже довго, і це без урахування тривалого судового процесу. Також не варто сподіватися, що продавець буде регулярно все платити, а інфляція не з’їсть величезний% вкладеного капіталу.

Важливо: перед оформленням угоди, вимагайте у продавця довідку, яка підтвердить відсутність прописаних в квартирі людей. Також варто відвідати ЖКГ разом з власником нерухомості, що купується, де нададуть точні дані про прописаних і виписаних мешканців. Важливо дізнатися, за яких обставин виписувалися родичі і де вони прописані на даний момент.

Крім того, якщо право власності лежить на кількох власників, свою згоду (офіційно завірений нотаріусом) повинен надати кожен з них. Як правило, під час операції купівлі-продажу власники збираються всі.

Є ще одна тонкість: офіційно зареєстрована дружина / чоловік також повинні дати свою згоду на продаж майна, навіть у тому випадку, якщо один з сім’ї є повноправним власником. Така згода обов’язково повинна бути завірена у нотаріуса.

До уваги продавців

Жертвами злочинців стають не одні лише покупці, а й недосвідчені, довірливі продавці. На жаль, найчастіше ошукані шахраями – це літні самотні люди, інваліди, багатодітні сім’ї. Основною схемою їх роботи є пропозиція «вигідно обміняти» міські галасливі метри, на шикарні заміські апартаменти. Як наслідок: довірливі люди отримують облізлий сарай (в кращому випадку), або просто залишаються на вулиці.

Також часто зустрічаються шахраї, які обманним шляхом роздобувати підписи: під будь-яким приводом. Наприклад, пропонуючи клієнтові два бланка, один з реальною інформацією про послугу або роботі, другий вже з зовсім іншою інформацією (договір дарування або ген. Довіреність), яку найчастіше довірливі громадяни не читають, підписуючи автоматично.

Важливо: перед продажем варто провести експертну оцінку нерухомості. Таким чином, ви зможете по максимуму виручити на угоді.

Продаж за дорученням

Спосіб купити квартиру за дорученням дуже ненадійний і ризикований. Здійснюючи таку угоду, обов’язково уточніть, ким є довірена особа власника, чому житло продається саме за дорученням. При можливості, вимагайте особисто зустрітися з господарем житла. Бувають випадки, коли довіреність виписується недієздатним індивідом, інвалідом або оформлена шахрайським шляхом. Результат такої угоди: договір недійсний, покупець залишається і без грошей, і без квадратних метрів.

Висновок: самостійно перевірити угоду на 100% дуже складно, але більшість шахраїв «умивають руки» вже після перших дій покупця. Складніше справи йдуть з документами: в них розбереться хіба що юрист. Тому не варто економити на фахівцях, які нададуть вам гарантію безпеки, збережуть час, нерви і супроводжуватимуть операцію з нерухомістю за всіма правилами.

Задати питання

Подивитися інші статті