Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Як оформити згоду сусідів на прибудову

16 Листопада 2020
Як оформити згоду сусідів на прибудову, фото [1]

Капітальна прибудова у багатоквартирному будинку давно стала реальністю. Але її зведення повинне робитися точно відповідно до проекту, який, як і балкон узаконити слідує в дозвільних структурах. Незалежно від розмірів конструкції будівництво споруд, які примикатимуть до основної будівлі, без наявності відповідної документації вважається незаконним, і тому додаткова площа може бути знесена, а власник зобов’язаний буде сплатити штраф.

З чого розпочати?

Перш ніж зайнятися облаштуванням прибудови до квартири, розташованої у багатоквартирному будинку, слід зайнятися виготовленням робочого проекту, відповідно до якого надалі здійснюватиметься капітальне будівництво об’єкту.

Першим кроком до отримання дозвільних документів на будівництво прибудови або балкона до власного житла необхідно отримати письмову згоду:

Важливо зазначити, що документ від сусідів повинен мати статус нотаріального: інакше вважається, що вони своєї згоди не дають! Довідка з ЖЕУ (ЖЕКу) або ОСББ має встановлену форму і завіряється відповідальними особами цих організацій.

Будівництво прибудови: порядок і процедура отримання дозволів

У число основних процедур, які відкривають можливості виконання робіт з облаштування додаткової площі житла без порушень закону, входять:

  1. Отримання дозволів – містобудівного розрахунку і містобудівних умов і обмежень у відділі архітектури й містобудування.
  2. Розробка проекту.
  3. Укладення договору на авторський і технічний нагляд.

Далі процес приведення до букви закону будівництва прибудови розпочинається з подання на реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт. Ця процедура робиться фахівцями Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції.

Після отримання позитивного укладення, дозволено почати виконання замовником будівельних робіт, услід за якими експертами БТІ або органу його замінюючого робляться виміри розмірів приміщення, і виготовляється технічний паспорт. Готовий документ разом з декларацією про готовність об’єкту до експлуатації подається на реєстрацію до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції.

Завершальним етапом будівництва прибудови до житлового будинку є процедура реєстрація права власності, яка полягає в отриманні Витягу з Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно. Цей документ видається з початку 2016 року і замінює собою Свідоцтво про право власності.

Думка сусідів або що робити, якщо вони висловлюються проти

Будівництво прибудови неможливо почати без отримання письмового дозволу сусідів або співвласників ОСББ. Цей документ має бути зареєстрований нотаріусом.

Далеко не завжди сусіди дають дозвіл на будівництво, побоюючись за власну безпеку (адже вихід до нової кімнати або балкона завжди прокладається крізь стіну, що несе) або мотивуючи зведення незручностями. Найчастіше основними скаргами мешканців багатоквартирних будинків, які надбудували навісні балкони або ж збільшили розміри квартир на перших поверхах, є зменшення потоку світла, поява плісняви на стінах, а також моменти, які пов’язані з проникненням злодіїв в приміщення.

Зведення прибудови без дозволу свідомо здійснюється з порушеннями та вважається незаконним. Це надає право сусідові звернутися до суду, який зі стовідсотковою гарантією ухвалить рішення на користь позивача. Окрім штрафу та сплати судового збору, порушникові доведеться знести будову, зведену без відповідної дозвільної документації. Нерідко сусіди в позові вимагають відшкодування морального збитку, сума якого може багаторазово перевищувати вартість проекту і будівництва.

Варто зазначити, що після зведення балкона або прибудови кожен власник приміщення, що має належним чином оформлені документи на будову, позбавлений від штрафів, і зможе без зусиль продати, подарувати або залишити в спадок нерухомість, що зазнала реконструкцію.

Задати питання

Подивитися інші статті