Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Як продати частину будинку з землею?

25 Лютого 2021
Як продати частину будинку з землею?, фото [1]

Продаж частини житлового будівництва на сьогоднішній день є поширеною в Україні практикою. Правова можливість дозволяє купувати і продавати нерухомість в мегаполісах, де вартість квадратного метра житла може перевищувати ціну окремого будови на периферії. Поряд з цим, право розпоряджатися часткою дозволяє отримати вигоду від майна, отриманого в дар або придбаного у спадок.

Загальна спільна і часткова власність: основні відмінності

Згідно з чинним Цивільним Кодексом України, майно громадян може перебувати у спільній (сумісній або частковій) власності. Під майном може матися на увазі нерухомість.

Загальна власність завжди вважається частковою, адже поняття «загальне спільне майно» приховує собі володіння одним будовою двома і більше громадянами. Під частиною будинку, що підпадає під визначення спільної часткової власності, зазвичай розуміють частину житлового будови, розділеного згідно з технічною документацією на двох або більше співвласників.

Якщо житло перебуває у спільній сумісній власності, то обидва власника (або всі наявні) отримують рівні права на житло. У разі, коли житло відноситься до категорії «спільної часткової власності» кожен з власників отримує право розпоряджатися тільки часткою майна, розмір якої за ним закріплений документально.

Згідно з чинним законодавством розділу підлягає і земля, прилегла до будинку. Основною причиною розподілу землі є відокремлення частин нерухомого майна, що відбувається під час розподілу (добровільному або примусовому) .У випадку, коли розмір часток у спільній частковій власності не встановлений за домовленістю або за законом (суду), величина частини володіння визначається з урахуванням вкладу кожного з співвласників . Залежно від способу придбання права на нерухомість в розрахунок приймається сума грошових коштів на придбання або будівництво об’єкта.

Продаж частини будинку: проблеми продавця і покупця

Продаж нерухомості, що знаходиться у спільній сумісній власності двох і більше громадян, можлива тільки при наявності офіційної згоди другої сторони. Серед основних труднощів, з якими стикаються співвласники житла, що підпадає під категорію «часткової власності», є потреба узгодження всіх своїх дій з «сусідом» .При укладанні угоди купівлі-продажу житла, що перебуває у власності кількох громадян, часто виникають проблеми, які полягають в необхідності проведення додаткових процедур, в числі яких відзначають виділення в одиницю частини житлового будівництва.

За умови, що разом з будинком продаватиметься і земля, до оформлення угоди надів повинен бути розділений відповідно до розміру часток. Процедура розділу ділянки відрізняється тривалістю і вимагає уваги.

Переважне право співвласника

Під терміном переважного права співвласника слід розуміти, що всі співвласники мають першочергове право на придбання частини будівлі в ситуації, коли часткової співвласник приймає рішення продати свою частину майна. Дана перевага регулюється ст. 362 Цивільного кодексу України, і не поширюється тільки на ситуації, коли частина житлового будівництва реалізується з публічних торгів.

Важливою умовою законності проведення операції купівлі-продажу є необхідність повідомлення «сусіда» про намір реалізувати свою частину житлового будівництва із зазначенням ціни. Згідно з чинним законодавством оповістити всіх інших власників об’єкта зобов’язаний продавець або його представник (ріелтор або нотаріус), а про своє бажання продати частку зацікавлену сторону слід повідомляти письмово. Для прийняття рішення співвласнику нерухомості відводиться календарний місяць.

Якщо другий пайовик приймає рішення придбати частку, то першочергове право покупки за законом збережеться саме за ним. При відсутності бажання з боку сусіда, продавець має право здійснити операцію на свій розсуд. Слід зазначити, що неявка в зазначений час для здійснення покупки частини житлового будівництва, розглядається нотаріусом як відмова від першочергового права придбання.

У разі, коли співвласників нерухомості багато, пропозиція про викуп частки слід відправляти кожному потенційно зацікавленій особі. У ситуації, коли бажання стати покупцем виявили кілька повідомлених осіб, продавцю надається право вибирати, кому з претендентів віддати свою часть.В випадку, коли співвласників нерухомості багато, пропозиція про викуп частки слід відправляти кожному потенційно зацікавленій особі. У ситуації, коли бажання стати покупцем виявили кілька повідомлених осіб, продавцю надається право вибирати, кому з претендентів віддати свою частину.

Особливості продажу частки в будинку без згоди співвласників

Згідно із законодавством при продажу житлового будинку, який знаходиться в частковій власності кількох громадян, можна тільки при отриманні згоди всіх сторін. Але далеко не завжди особи, які є власниками частин житлового будівництва, знаходяться в дружніх відносинах. І саме це ускладнює процес зміни власника.

Незважаючи на те, що продати житлову будову без згоди співвласників стає проблемно, але все ж це можливо без суду при дотриманні порядку, передбаченого законом:

  1. Продавець зобов’язаний відправити письмове повідомлення всім співвласникам житлового будівництва із зазначенням наміри продати свою частку і ціною.
  2. Після закінчення 30 днів угода з покупцем може бути зареєстрована законно, якщо жодна з оповіщених сторін не виявила бажання придбати зазначену частку.

Вторым вариантом может стать оформление дарственной на свою часть имущества. Но далеко не все реальные покупатели соглашаются стать «одариваемыми». И для этого есть множество причин, самой главной среди которых является необходимость уплаты налогов. Сумма «дополнительных трат» рассчитывается исходя из оценочной стоимости жилья, а также земли, которая является собственностью дарителя. Наряду с этим оформление дарственной имеет ряд особенностей, которые в будущем могут иметь ряд последствий для одариваемого, ведь, по сути, он получает имущество в дар, а не приобретает.

У разі виставлення на продаж житлового будівництва, що знаходиться у спільній сумісній власності, здійснення угоди буде незаконним за умови відсутності згоди всіх співвласників. Для того щоб мати можливість реалізувати власну частку в спільному майні потрібно пройти процедуру розділу, а потім продавати свою частину відповідно до законодавства України. Всі питання, які не вдається вирішити полюбовно, можливо дозволити в судовому порядке.Получіть консультацію фахівців компанії «Нове БТІ» одесити можуть в офісі, розташованому за адресою вул. Б. Арнаутська, 15, або за телефонами +38 (048) 752-93-61 та +38 (067) 619-78-01. У короткі терміни ми допоможемо підготувати комплект документів для продажічасті житлового будинку з землею, і вирішимо всі питання, пов’язані з виготовленням проекту розділу майна, і проведенням різних експертиз.

Задати питання

Подивитися інші статті