Технiчний паспорт від 900 грн

Замовити зворотній дзвінок

Зворотній зв'язок

Залиш відгук та отримай знижку до 10%

  • * Знижка залежить від послуги. Детальніше можна дізнатися у консультанта.

Ми вже прораховуємо вартість вашого об'єкта - залиште свої контакти і ми вам передзвонимо

Щоб отримати чек-лист з докладним описом етапів оформлення документів - залиште свої контакти

Ми помітили, що ви довгий час на сайті. Можливо вам потрібна допомога? Залиште свої контакти

або зателефонуйте за номером +38 067 619 78 01

Задати питання

Задати питання

Процедура відчуження нерухомості

12 Жовтня 2020
Процедура відчуження нерухомості, фото [1]

Кожен знає, що власники нерухомості можуть не тільки володіти й користуватися своїм майном, але також і розпоряджатися, тобто відчужувати. Що ж входить в це поняття? Це можливість власника передавати право власності на нерухоме майно. Наприклад, за допомогою договору дарування, купівлі-продажу, міни, залишати у спадок своє майно. Всі ці переходи права власності проводить нотаріус.

Якщо ж Ви бажаєте передати право власності, Вам необхідно буде надати наступний набір документів:

– документ який підтверджує Ваше право власності на об’єкт нерухомого майна. (Наприклад Витяг з реєстру речових прав, свідоцтво про право власності, судове рішення, договір купівлі-продажу / міни / довічного утримання / дарування, свідоцтво про право на спадщину.

– якщо це квартира / будинок / нежитлове приміщення / будова, то потрібно пред’явити технічний паспорт

– якщо відчужується земля, то потрібен Витяг з Державного земельного кадастру.

– Ваш паспорт, ІПН

оцінка нерухомості

– якщо Ви одружені/заміжні та придбали нерухомість в шлюбі, то також Вам знадобитися письмова та нотаріально завірена згода другого з подружжя (не стосується передачі в спадщину)

– заяву про наявність чи відсутність майнових прав, в тому числі та користування, на дану нерухомість у малолітніх і неповнолітніх дітей, недієздатних та обмежено дієздатних осіб

– довідка про відсутність боргів по квартплаті й комунальним платежам

– довідка про склад сім’ї.

– квитанції про сплату податків.

Так само виникає ряд питань, що ж робити коли хочеться продати своє майно, але у Вас тільки частка права власності в даній нерухомості. Згідно з Цивільним кодексом України від 16.01.2003 року, статті 362, інші співвласники нерухомості мають пріоритетне право на покупку Вашої частки. В такому випадку Ви зобов’язані письмово повідомити інших співвласників про намір продати, вартості та інших умовах продажу. Своєю чергою у співвласників є місяць, щоб погодитися або відмовити від покупки Вашої частки.

Який же порядок відчуження нерухомості?

  1. Ви звертаєтеся до нотаріуса у якого будете проводити угоду, попередньо консультуєтесь які документи йому потрібні й в якому вигляді, бо між різними видами нерухомості та в різних ситуація набір необхідних документів може відрізнятися
  2. Робите оцінку нерухомості для розрахунку податків.
  1. Якщо у Вас старий технічний паспорт, тоді звертаєтеся у відповідну фірму, яка виготовить вам новий.
  2. Після того, як Ви зібрали усі необхідні документи, Ви знову звертаєтеся до нотаріуса разом зі своїм покупцем/обдаровуваним і проводите вже безпосередньо угоду.

Нотаріус відразу після проведення угоди, тобто укладення договору, зареєструє Вам право власності. Сьогодні документом, який, видають на виникле право власності є Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Дуже важливо щоб при будь-якому відчуженні нерухомості у Вас не було самовільних будівель і перепланувань, і співпадала площа та яка по факту і з тією що прописана у ваших документах, що встановлювали право.

Також під час угоди нотаріус перевіряє чи немає заборон на відчуження, пов’язаних, наприклад, з арештом нерухомого майна, іпотекою, тимчасовою забороною по судовому рішенню або договором довічного утримання. Адже якщо заборона існує, на жаль, Ви відчужити свою нерухомість не зможете, поки його не знімуть.

Перевірити статус свого майна Ви можете шляхом отримання інформаційної довідки з Державного реєстру нерухомого майна, в якій буде вказані усі заборони, якщо вони існують.

Задати питання

Подивитися інші статті